Sunday 22 July 2012

Resepi Puding Kelapa


   
    BAHAN-BAHAN:
  • 2 biji kelapa muda(isinya masih lembut 
    seperti agar-agar) 
  • 1 agar-agar serbuk (warna putih) 
  • 1 tin kecil susu pekat manis

   CARA-CARA BUAT:
  • 1. Ambil isi kelapa dengan sudu dan letakkan dalam mangkuk kecil. 
  • 2. Jerangkan air kelapa muda dari 2 biji kelapa muda tadi dalam periuk di atas api sederhana. 
  • 3. Bancuh agar-agar serbuk tadi dengan sedikit air dan tuang ke dalam air kelapa tadi.Masak hingga mendidih dan agak pekat.Ketepikan dan kacau hingga suam.(Rendamkan periuk tadi dalam talam berisi air supaya cepat turun suhu panasnya). 
  • 4. Setelah agar-agar tadi suam, masukkan si kelapa dan susu pekat manis hingga habis. Kacau hingga sebati. Tuangkan adunan puding kedalam bekas- bekas kecil dan masukkan ke dalam peti sejuk. 
   

No comments:

Post a Comment