Monday 25 June 2012

cara-cara nak buat donat :)


BAHAN-BAHAN :


  • ·        200g tepung roti
  • ·        20g gula
  • ·         1/2 sudu kecil garam
  • ·         1 sudu kecil dry yeast
  • ·         140ml susu segar
  • ·         20g butter
  • ·         minyak masak untuk menggoreng
  • ·         sugar powder

  

 CARA-CARANYA:


  •  Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
  •  Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
  •  Masukkan pula butter
  •  Kacau sehingga sekata
  •  Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
  • Uli sehingga tak melekat ditangan
  • Buatkan bentuk bulat
  •    Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
  • Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
  • Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm. 
  • Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
  •  Uli biar jadi bentuk panjang
  •  Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
  •  Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
  •  Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.











No comments:

Post a Comment