BAHAN-BAHAN :
- · 200g tepung roti
- · 20g gula
- · 1/2 sudu kecil garam
- · 1 sudu kecil dry yeast
- · 140ml susu segar
- · 20g butter
- · minyak masak untuk menggoreng
- · sugar powder
CARA-CARANYA:
- Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
- Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan
sedikit.
- Masukkan pula butter
- Kacau sehingga sekata
- Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
- Uli sehingga tak melekat ditangan
- Buatkan bentuk bulat
- Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau
kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
- Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
- Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm.
- Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
- Uli biar jadi bentuk panjang
- Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
- Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
- Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
No comments:
Post a Comment